New York biedt 100 dollar aan iedereen die naar een door de stad beheerde locatie gaat om de eerste dosis van een coronavaccin te krijgen.
De nieuwe stimulans werd woensdag aangekondigd, te midden van de toegenomen bezorgdheid over de Delta-variant.
Ongeveer 41 procent van de inwoners van New York heeft nog steeds geen prik gekregen, blijkt uit gegevens van de stad.
De stad New York kondigde woensdag aan dat iedereen die de eerste dosis van een coronavaccin in een door de stad beheerde vaccinatiekliniek krijgt, kan rekenen op 100 dollar. De stimulans geldt vanaf vrijdag.
De aankondiging van de nieuwe vaccinstimulans komt te midden van toenemende bezorgdheid over de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. Het CDC – de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM – kondigde gisteren aan dat zelfs volledig gevaccineerde mensen een mondmasker moeten dragen in gebieden met “aanzienlijke of hoge overdracht” van het virus.
Volgens een kaart van de CDC is er in alle vijf de districten van New York sprake van “aanzienlijke” overdracht in de gemeenschap, wat betekent dat de nieuwe aanbevelingen overal in de stad gelden.
Burgemeester Bill de Blasio kondigde maandag aan dat ambtenaren het vaccin voor 13 september moeten krijgen. Als dat niet het geval is, moeten ze wekelijks getest worden op corona.
Volgens gegevens van het Citywide Immunization Registry is bijna 41 procent van de inwoners van de stad New York nog steeds niet gevaccineerd; de rest heeft ten minste één dosis gekregen.
Gebrek aan immuniteit kan drukken op de economie
Insider sprak eerder met verschillende topeconomen die een soortgelijk idee voorstelden: een vaccinstimulans van 1.000 dollar om de aarzeling rondom vaccinatie tegen te gaan.
"Als we op de een of andere manier niet tot echte immuniteit komen, zal dat onze economie enorm drukken", vertelde Robert Litan, een econoom die als adviseur in de regering Bill Clinton diende, in november aan Insider.
In Nederland ligt de vaccinatiegraad op het moment van schrijven op net iets boven de helft van de totale bevolking. 50,1 procent heeft alle twee de prikken gehad. 70,1 procent heeft de eerste prik gehad.
Of in Nederland ooit een dergelijke stimulans nodig is, is nog onduidelijk. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de vaccinatiebereidheid in ons land nog steeds toeneemt. Vrijwel iedere Nederlander is bereid om een prik te laten zetten.